Wij zijn “de Wieken”. 

Wie kent het niet? Dat kleine logo bovenaan de pagina van onze website?? Het molentje, “De Wieken”.
Vlak bij het wijkhuis staat de molen “De Hoop.”
De symboliek is wel toepasselijk.
De naam van de molen is “De Hoop” en dat is wat we willen bieden: een stukje hoop op het doorbreken van eenzaamheid, een stukje huiskamer waar je je thuis kunt voelen.

Een wijkhuis is een plaats waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar mensen samen met elkaar allerlei dingen kunnen doen. Soms alleen een bakje koffie drinken of een krantje lezen. Soms om muziek te maken met instrumenten, soms alleen met hun stem, en soms om lekker te dansen. En anders komen ze misschien om een spelletje te doen, een kaartje te leggen of te biljarten, of om heerlijk samen te eten.

Er zijn inmiddels al veel maatschappelijke organisaties die hun weg naar het wijkhuis hebben gevonden, en die nu en in het verleden gebruik hebben gemaakt van onze locatie en faciliteiten. En daar zijn we trots op.

Sinds vijf jaar is het huidige bestuur binnen het wijkhuis actief. Toen dit bestuur van start ging waren de werkzaamheden en activiteiten volledig anders dan dat dit nu het geval is. Ongeveer drie jaar geleden heeft het bestuur besloten het roer om te gooien en zich meer te oriënteren op de vitaliteitskaart van Kroeven /Langdonk. De activiteiten werden daarop afgestemd. Daarmee wilden we proberen – en dat willen we nog steeds – om voor iedereen, maar zeker voor de doelgroepen uit de vitaliteitskaart, een passende activiteit aan te bieden.

Nu, na ruim drie jaar staat dat allemaal goed op poten. We deden het top als wijkhuis en de bezetting was fenomenaal. Mensen kwamen graag en vaak naar de Wieken.
Totdat…. corona zijn opwachting maakte in Nederland. En al snel ging de boel op zijn kop, werd de vertrouwde sociale omgang ineens niet meer toegestaan. Activiteiten vielen weg. Mensen kwamen niet meer langs, omdat het niet zomaar meer kon. Kortom, iedereen heeft de gevolgen gevoeld die corona met zich meebracht, en nog brengt.
Het waren zware tijden, voor u, voor de vrijwilligers, voor de medewerkers en het bestuur. Heel even was er een sprankje hoop in de zomer. Het leek de goede kant op te gaan. Maar helaas was de pret om weer samen te komen slechts van korte duur.

Natuurlijk hadden we een positieve uitschieter met het etentje op 19 december, met aansluitend een bingo. Een etentje dat we samen met WijZijn Traverse hebben georganiseerd om de eenzaamheid te doorbreken in de donkere dagen voor de Kerst.

En al die beperkingen… die namen we op de koop toe.
Het was nu eenmaal (en het is voorlopig nog steeds) nodig om corona terug te dringen.
En aansluitend was daar ook de Kerstlunch die we samen met de gemeente mochten organiseren op Tweede Kerstdag. 
Wat was het heerlijk om alle aanwezigen te zien genieten van het lekkere eten en het feit dat men weer mocht samenkomen.


En nu? Nu zien we geleidelijk dat Corona is overwonnen en dat de deuren weer opengaan. Zijn we er al?
Nog lang niet, maar er gaat steeds meer mogelijk worden. Alleen niet alles tegelijk en direct.


We zijn als bestuur heel druk bezig om weer van alles te organiseren en in te plannen.

Want hoe makkelijk het ook lijkt, de deuren open en iedereen weer naar binnen, zo simpel ligt het niet.
Er zijn nog wel wat beperkingen richtlijnen van kracht, maar we weten dat die tijdelijk zullen zijn.
Maar we zijn vol goede moed dat we de zaken op korte termijn weer allemaal geregeld kunnen hebben.
Dus langzaamaan gaan we weer verder waar we gebleven waren: de huiskamer van de Wieken openzetten voor onze gasten, voor u.

Ook zijn we met WijZijn bezig om de jongeren een plaats in het wijkhuis te geven.
We bieden ze de mogelijkheid om, net als iedereen, naar het wijkhuis te komen en de andere buurtbewoners te ontmoeten.
Zodat ook zij met anderen in gesprek gaan en over hun belevingen en leefwereld kunnen vertellen en deze kunnen delen.   
Samen kunnen we hierdoor beter wederzijds begrip opbouwen zodat spanningen minder worden of wellicht zelfs verdwijnen.
Natuurlijk zal dat gefaseerd gaan en dit heeft tijd nodig.
Maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit kan lukken, wanneer we het samen doen.
En we kijken verder met wie we samen kunnen werken om alle kwetsbare groepen, “jongeren én ouderen”,  in de wijk te kunnen helpen. 

Blijft het hierbij?
Nee, want we gaan daarnaast samen met de gemeente verder aan het verbeteren en verduurzamen van het gebouw.
Denk hierbij aan isoleren van het gebouw, een andere buitengevel, een aangepaste ingang, installeren van zonnepanelen, de CV vervangen, enzovoorts.
Kortom, u zult regelmatig merken dat er geklust gaat worden.

 


Maar… dat kunnen we niet alleen! Daarbij kunnen we altijd mensen gebruiken, die het leuk vinden om als vrijwilliger een steentje bij te dragen

aan ‘de huiskamer van de wijk,  wijkhuis de Wieken.
Want zonder onze vrijwilligers kunnen we de boel niet draaiende houden.
Dus: doe mee! Help jouw wijkhuis mee om anderen te helpen.
Want zeg nu zelf, het is toch geweldig om iets voor iemand anders te doen, waarvoor je dan een grote glimlach als ultieme beloning krijgt, en waardoor je jezelf dat warme gevoel geeft omdat je iets  voor je omgeving hebt gedaan. De samenleving, dat zijn wij allemaal!

Wie weet tot binnenkort!

 Met vriendelijke groet,
Het bestuur van Wijkbedrijf de wieken.